Cittaslow-gedachte

Alle drie de Lijn50 gemeenten behoren tot de Cittaslow gemeenten. De filosofie van Cittaslow omvat een aantal belangrijke concepten die aan de basis van de drie verhaallijnen en de omgevingsvisie liggen. Hier volgt een aantal uitgangspunten die het concept Cittaslow beschrijven volgens Cittaslow Nederland:

  • “Goed leven betekent: kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven voor de inwoners gemakkelijk en plezierig maken.”

  • “Slow leven houdt in: je langzaam haasten. Dagelijks op zoek zijn naar een bewuster leven in de moderne tijd, op zoek naar het beste uit het verleden, om daar dankzij het beste van de hedendaagse en toekomstige mogelijkheden van te genieten.”

  • “Dit alles resulteert in technologische mogelijkheden, moderne oplossingen op het gebied van communicatie, transport, inkomen, productie en verkoop.”

  • “Minder hectisch, minder productiegericht en minder snel.”

De omgevingsvisie is opgebouwd uit drie verhaallijnen. Deze verhaallijnen beschrijven enerzijds de richting die de Lijn50 gemeenten op willen naar de toekomst en aarden anderzijds in de bovenstaande Cittaslow gedachte.
Alle drie de verhaallijnen passen goed in het maatschappelijke doel van een Cittaslow:

  • “Een Cittaslow richt zich op de mens in een duurzame omgeving; kwaliteit van leven voor inwoners, bezoekers en ondernemers.

  • Een Cittaslow streeft naar een duurzame omgeving die verbonden is met een kwalitatief hoogwaardig landschap, waar een krachtige sociale gemeenschap aanwezig is die door de gemeente ondersteund wordt.

  • Een Cittaslow is innovatief, maar gaat tegelijkertijd terug naar de oorsprong. Identiteit en cultuurhistorie zijn hierbij belangrijke elementen. Dit wordt ondersteund ondernemers door waarden als authenticiteit, gastvrijheid, respect, tijd en aandacht voor elkaar.”